Dette er Kristen Aabys treningshverdag

Kristen Aaby er en av landets desidert sprekeste menn i den tøffe 50-årsklassen, han driver eget firma og hevder seg like godt gjennom hele året.

http://www.langrenn.com/?cat=1743&id=5596898
portrett-14-01-f-privat

 

 

 

 

 

 

 

Kristen Aaby går raskere enn de fleste på ski og løper bedre enn mange hardtsatsende løpere. Hemmeligheten ligger i jevn og hard jobbing gjennom mange år.

– Treninga er veldig enkel. På sommeren er det det løp og vinteren kun ski. Av og til kan en økt på løpemølla erstatte en skiøkt hvis forholdene er dårlige, forteller Aaby.

Det er sjelden veldig mye trening som preger hverdagen til supermosjonisten. Ukene inneholder stort sett 10-12 timer trening, men øktene er effektive.

– Nå de senere årene har det blitt få rulleskiturer. I år har det blitt loggført kun 4 turer. Styrketrening blir heller ikke prioritert, selv om både styrke og rulleski er lurt å få med inn i treninga, erkjenner Kristen.

Favorittøkt
Mannen som hevder seg i alt han stiller opp i, liker å trene i kjente omgivelser og i eget selskap.

Allmannsåsen har blitt besøkt over 150 ganger i sommer og hver eneste tur går over det høyeste punktet på åsen.

– Favorittøkta på sommeren er opp til toppen av nevnte ås og ned igjen i god flyt. Ellers blir det god variasjon i moderate turer rett under syregrensa og rolige turer, opplyser den spreke veteranen.

5-6 x 5 minutter
– Selv om det ikke blir mange rulleskiturer eller styrkeøkter er ski fremdeles en god idrettsgren, sier Kristen.

Det blir mange rolige turer i Finnemarka. Av og til gjennomføres ”Aabydrag”. Dette er 5-6 knallharde intervaller på 5 minutter hver i motbakke.

Mannen som er født i 1961 hevder at grunnlaget fra tidligere år med halvharde langturer på ski, fremdeles ligger som en veldig god grunnmur i bunn.

– Blir tøffere og tøffere
Motivasjonen holdes ved like av å ta ting på sparket og ikke ha noen konkrete mål, men kjenne at en løpetur eller skitur kan gjennomføres i god fart uten å bli utslitt.

– Tidligere var det mest ski og det som hadde hovedfokus. Nå er løping litt mer artig og ikke fullt så tidkrevende. Derfor brukes sommeren til å bli best mulig til å løpe og vinteren til å hevde seg høyt oppe i skisporet, sier Aaby.

– Målet er først og fremst ikke å prestere dårligere enn tidligere år, men det blir tøffere og tøffere å gjennomføre, flirer den spreke mannen.

Treningsøktene gjennomføres stort sett alene. Enkelte fellestreninger er uansett artig å få med seg.

Birken og New York Marathon
Aaby driver egent firma og finner tid til trening på dagtid eller tidlig ettermiddag. På denne måten er timene på kvelden ryddet for oppfølging på hjemmeplan.

– Birkebeinerrennet er i dag favorittkonkurransen med ski på beina. Tidligere år stod både NM og Vasaloppet høyt i kurs. I sommerhalvåret er lokale skogsløp og Fjellmaraton over Valdresflya de beste konkurransene å delta i, forteller Kristen.

– Det har også blitt noen maratonløp i utlandet de siste årene. New York City marathon må bare oppleves. Stemningen er helt utrolig. I Norge er fokuset blitt for prestisjefylt og alle jager gode plasseringer. I utlandet er selve gjennomføringen det alle husker og hvor stort det er å komme seg til mål. Mestringsfølelsen er en helt annen i andre land, mener Kristen.

Med kontrollmålte løp fra 5- til 10 kilometer, får Kristen Aaby til en hver tid en indikasjon på hvordan formen er og hvor god utholdenheten er før en ny skisesong.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s